Per 25 januari 2024 werd AOOODND René Heeringa de nieuwe Chef der Equipage van de Koninklijke Marine. Met ingang van die datum nam hij het stokje over van AOOODOPS Hans Hijman, die met functioneel leeftijdsontslag ging. Onder toeziend oog van Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal René Tas en tal van collega’s vond de officiële functieoverdracht plaats in de Witte Raaf.Heeringa gaat de komende jaren aan de slag als belangrijke adviseur van C-ZSK. Hij vertegenwoordigt de onderofficieren en is daarnaast aanspreekpunt voor alle medewerkers. Hij kijkt uit naar zijn nieuwe functie: “Ik heb alle vertrouwen in de toekomstplannen van de Koninklijke Marine. De komende jaren wil ik hier samen met de equipage een grote bijdrage aan leveren. De focus ligt voor mij op de vernieuwingen in het personeelsbeleid. Enerzijds om nieuwe collega’s binnen te halen, anderzijds om collega’s te behouden bij dit fantastische krijgsmachtdeel. Ik kijk uit naar de komende jaren en de mooie ontmoetingen met jullie!” (bron: Facebook Marine)
Artikel in Alle Hens 01 2024
Hijman wordt Heeringa
Ze kennen elkaar al jaren. Begonnen hun loopbaan bij de mariniers. En hadden hun eerste plaatsing aan boord van de stoombevoorrader Hr.Ms. Poolster. Onlangs passte de een de hoogste onderofficierspost binnen de Koninklijke Marine door naar de ander. In Den Helder gaf Chef d’Equipage CZSK adjudant ODOPS Hans Hijman in Den Helder zijn functie over aan adjudant ODND René Heeringa.
Adjudant Heeringa is niet alleen een goede bekende van Hijman. Hij is ook ‘geloofsgenoot’ als het om voorname thema’s binnen de marine gaat. Zo zal Heeringa zijn pijlen ook vooral richten op behoud van personeel, zowel jong als oud. Daarnaast vindt hij diversiteit eveneens heel belangrijk.
‘Het komt voor dat herintreders als bedreiging worden gezien’
Aan de slag
Wat diversiteit betreft, kan de marine niet om adjudant Hijman heen. De voormalig hoogste onderofficier heeft zich er 2,5 jaar lang sterk voor gemaakt dat iedereen bij het varende krijgsbedrijf zich welkom en veilig voelt. Geslacht, geaardheid, geloof of afkomst mogen daarop absoluut geen negatieve invloed hebben. Heeringa denkt er net zo over en zal deze boodschap blijven uitdragen. Net als hij in zijn vorige functie als Chef d’Equipage Opleidingen KM deed.
Meer begeleiding
Als Chef d’Equipage CZSK wil Heeringa zich de komende termijn sterk maken om de personele uitstroom tegen te gaan. Kernvraag hierbij is hoe de organisatie aan deze beperking kan afwenden. “Voor een groot deel weten we wat mensen beweegt om bij de marine weg te gaan. Meer begeleiding zou kunnen bijdragen aan behoud. Gaat het bijvoorbeeld om sociale onveiligheid, dan zijn er al de nodige maatregelen genomen. Het gaat er nu vooral om dat we hier met z’n allen ook mee aan de slag gaan. Personeel blijft vandaag de dag schaars. En morgen en overmorgen ook.”
Kleding en uitrusting
Als Chef d’Equipage CZSK houdt Heeringa veel bordjes in de lucht. Thema’s als de genoemde sociale veiligheid, maar ook opleidingen en het verbeteren van welzijn van personeel vereisen geregeld zijn mening, advies of beschouwing. Net als de hoge uitstroom van jonge matrozen en ervaren collega’s en de noodzakelijke aanschaf van kleding en uitrusting.
Zo vergde als voorbeeld het nieuwe blauwgetinte vlekkenpak voor vlootpersoneel hier en daar wat gewenning. Met name bij het oudere personeel. Inmiddels is dit topic nauwelijks nog onderwerp van gesprek. Heeringa: “De pasvorm is oké, het ziet er stoer uit en het draagcomfort is voor de meeste mensen goed. Over een half jaartje loopt iedereen er in. Punt. Soortgelijke patronen zie je overigens wereldwijd bij steeds meer marines opduiken.”
‘We moeten blij zijn met iedereen die de marine binnenkomt’
Persoonbeveiliging
Adjudant Hijman kan terugkijken op, naar zijn zeggen leerzame, ‘fijne, intensieve jaren’. Zijn contact met een doorsnede van het personeelsbestand op de werkvloer, op de scholen en bij de marinierseenheden ervoer hij als zeer prettig. Leerzaam was ook de variëteit aan casussen waarin zijn adviserende rol tot uiting kwam. Daarnaast maakten zijn werkbezoeken indruk op hem.
Eentje die hem vooral is bijgebleven, was die aan een marinierseenheid in Erbil. In de hoofdstad van Iraaks Koerdistan verzorgden de mannen onder meer persoonsbeveiliging. “De professionaliteit en toewijding die deze voornamelijk mariniers-1 aan de dag legden, zal ik niet snel vergeten. Het maakte me trots ze zo serieus bezig te zien.”
Langdurig tekort
“Als Chef d’Equipage CZSK heb je de mogelijkheid om voor mensen iets te betekenen”, stelt Hijman. “Zoals voor de sergeant die een functie niet kan krijgen omdat hij niet de juiste opleiding heeft, terwijl hij de bereidheid heeft getoond om die betreffende opleiding te volgen. Dergelijke controversiële situaties vragen om de aandacht van de hoogste onderofficier. Zo ook de positie van herintreders, die na een periode in de burgerij niet altijd in een warm bad belanden.”
Het komt voor dat deze mensen als een bedreiging worden gezien, doordat zij met hun opgedane kennis en ervaring boven de massa uitsteken. “Zo’n man of vrouw zou zomaar je baas of chef kunnen worden en daar vindt men weleens wat van. Op zo’n moment is het als Chef d’ Equipage goed om in gesprekken het grotere plaatje te schetsen.” Herintreders en horizontale instromers vormen namelijk deels de oplossing van een nijpend probleem. “In met name de technische hoek hebben we een groot personeelstekort. Deze situatie zou weleens langdurig kunnen aanhouden.
Column Chef der Equipage Commando Zeestrijdkrachten Alle Hens mei 2024
“De mindset moet om!”, hoor ik de laatste tijd vaak en op verschillende niveaus tijdens gesprekken en bezoeken. Maar wat is mindset eigenlijk? Volgens het woordenboek betekent mindset: ‘Een manier van denken of voelen over iets of iemand. Dit is meestal een houding die tot uiting komt in het gedrag van een persoon’. Dus mindset is in feite een mentale attitude; je zou het dus ook ‘mentaliteit’ kunnen noemen. Maar waarom moet de mentaliteit dan om?
Het zal niemand ontgaan zijn dat de wereld aan het veranderen is. De strijd in Oekraïne, het conflict in Gaza, de belemmering van de vrije doorvaart in de Rode Zee, de claims van China aangaande de Zuid-Chinese Zee… Ze maken duidelijk dat de wereld onveiliger geworden is en de spanning toeneemt. Maar ook de dreiging in het cyberdomein is hoogst actueel. Hiernaast zijn er helaas nog talloze andere conflicten en illegale activiteiten die de nodige aandacht vragen. Denk hierbij aan de grootschalige drugssmokkel via het Caribisch gebied.
Bij veel van de conflicten is het Westen inmiddels betrokken geraakt. Enerzijds door het leveren van materieel en anderzijds door personele inzet. Er zitten op dit moment van schrijven veel collega’s ergens in de wereld waar ze bijdragen aan de veiligheid op en vanuit zee. Denk aan Zr.Ms. Tromp die richting het oosten is vertrokken, na een deployment in de Rode Zee. Daar is dan nu juist weer Zr.Ms. Karel Doorman aangekomen, terwijl Zr.Ms. Groningen als stationsschip opereert in het Caribisch gebied. Mariniers zijn Qua Patet Orbis snel inzetbaar met de Marine Spearhead Task Unit of worden al ingezet, zoals bijvoorbeeld in Bosnië en Herzegovina.
De vraag die ik ondanks al onze inspanningen toch nog vaak hoor is: “Ja, maar zijn we klaar voor Hoofdtaak 1? (Het beschermen van het eigen grondgebied en dat van onze bondgenoten.) Deze vraag is niet simpel met een ‘ja’ of een ‘nee’ te beantwoorden. (Varende) eenheden zijn namelijk veel meer dan alleen de mensen die met hun bewapening en ander materieel een taak moeten uitvoeren. Er komt veel meer bij kijken. Dan heb ik het over opleiden en trainen, personeelsbeleid, onderhoud, logistiek en veel andere zaken. Voor en achter de schermen.
‘We moeten beseffen dat de tijd veranderd is en dat wij een bijdrage moeten leveren aan een veilig Nederland’
Wat betekent dit alles nu voor onszelf? Wat staat ons te doen? Wat mij betreft moeten we om te beginnen vooral beseffen dat de tijd veranderd is en dat wij met z’n allen echt een bijdrage kunnen en moeten leveren aan een veilig Nederland. In welke rol dan ook. Iedere schakel is belangrijk en een stapje extra kan ervoor zorgen dat je collega aan de andere kant van de wereld zijn of haar taak goed of zelfs beter kan uitvoeren.
Die mentaliteit, dat we allemaal die stap extra ook willen zetten, omdat we weten dat die extra inspanning hard nodig en superbelangrijk is, daar draait het om! Dan gaat ‘de mindset om’ en zullen we merken dat we gereed zijn – of zo nodig heel snel gereed zullen zijn – voor Hoofdtaak 1. Het gaat om niets minder dan het landsbelang.
Adjudant ODND René Heeringa
Chef der Equipage Commando Zeestrijdkrachten