De functieoverdracht was op een zonovergoten middag en vond plaats op de bakermat van de onderofficieren, namelijk de Koninklijk Militaire School Luchtmacht op de vliegbasis Woensdrecht. De nestel werd omgehangen door Luitenant-Generaal A. Schnitger.

Generaal Schnitger hangt Bruins de nestel om.

Generaal Schnitger gaf in de speech bij het aantreden van Aoo Bruins zijn visie op de positie van Luchtmachtadjudant:

De functie van Luchtmachtadjudant is niet meer weg te denken binnen de organisatie. De functionaris staat dichtbij de werkvloer en ziet en hoort daardoor veel zaken die een commandant niet altijd hoort. Hij meet de temperatuur in de organisatie namens de Commandant Luchtstrijdkrachten en adviseert hem in voorkomend geval”.

Aoo Bruins is meteen aan de slag gegaan in de nieuwe functie. In de Vliegende Hollander van januari 2014 staat een artikel met als kop: “Van hoofd huishoudelijke dienst naar adviserend onderofficier”.

In dit artikel is te lezen hoe Aoo Bruins invulling geeft aan zijn opdracht.

De rol van de squadronsergeant-majoor en –adjudant werd de afgelopen tijd door velen ondergewaardeerd of in elk geval niet goed benut,’ begint Luchtmachtadjudant Fred Bruins. In navolging van zijn voorganger krijgt hij van de Commandant Luchtstrijdkrachten de opdracht om een krachtig onderofficierenkorps op te bouwen. Daarvoor begint Aoo Bruins met het aansterken van de bovenlaag. ‘Niet iedereen had helder op het netvlies wat de taken en verantwoordelijkheden van deze hoogste onderofficieren waren, ze wisten het soms zelf niet eens’. Anderhalf jaar geleden kregen de squadronsergeant-majoors en –adjudanten er een flink takenpakket bij: van hoofd huishoudelijke dienst naar uitvoeringsverantwoordelijke van het squadron en adviserend onderofficier van de commandant. Voor de meeste leidinggevende onderofficieren is hun nieuwe taakstelling nogal een ommezwaai. Enige scholing daarvoor is wel op zijn plaats, vindt de Luchtmachtadjudant. Hij ontwikkelt daarom een fulltime cursus van twee weken: de Staf Vorming Adviserend Onderofficier (SVAO). Dat doet hij in samenwerking met de 132 Didactiek Militair Leiderschap en opleidingen (DMLO)-Squadron en een aantal squadronsergeant-majoors.

In het artikel vinden we ook de zeven kerntaken van de stafadjudant, squadronadjudant en squadronsergeant-majoor:

  1. Het domein van de onderofficier bewaken
  2. De onderofficier en de jonge officier begeleiden en coachen
  3. De opleiding en training van de man en de groep bewaken
  4. Detecteren en selecteren
  5. De commandant gevraagd en ongevraagd adviseren
  6. Het beleid van de commandant uitdragen (top down en bottum up)
  7. Een relatienetwerk opbouwen en onderhouden

Tevens vinden we in het artikel een weergave van hoe PC-LSK generaal – majoor Tieland de rol van de leidinggevende onderofficieren ziet:

Zonder Luchtmachtadjudant mis ik de signalen van de werkvloer. En die zijn uiterst belangrijk, aangezien de onderofficieren voor een groot deel zorgen voor een goed functionerende luchtmacht. Ik stel gevraagd en ongevraagd advies van Aoo Bruins dan ook erg op prijs. Sterker nog, ik heb het nodig om mijn werk goed te kunnen doen. De Luchtmachtadjudant en ik hebben een goede band. Ik vertrouw hem blindelings. We zien elkaar vrijwel dagelijks en bespreken dan in informele setting de bijzonderheden. Je moet bij elkaar kunnen binnenlopen. En zo werkt het ook voor de squadroncommandant en hun squadronsergeant-majoor of – adjudant”.

Als logisch vervolg op het streven naar betere positionering van de stafonderofficieren was ook een van Aoo Bruins eerste “wapenfeiten” de invoering van een functiekoord voor de stafadjudanten. Er was vraag naar een herkenningsteken voor alle stafadjudanten. Er was wel een functiekoord voor de functie van basisadjudant, maar toen de functie van stafadjudant zich doorontwikkelde, ontstond er een vraag naar betere herkenning.

Aoo Bruins vertaalde deze vraag. De squadron-sergeant majoor en squadronadjudant gingen het koord dragen dat voorheen door de basisadjudanten werd gedragen en de stafadjudanten kregen een nieuw functiekoord. Er kwamen twee uitvoeringen, voor de adjudanten op niveau1 en 2 een Nassau blauw  – zilver koord en voor niveau 3 een Nassau blauw – goud koord.

Tijdens de certificaatuitreiking van de eerste cursus Staf Vorming Adviserend Onderofficier (SVAO), werd door de PC-LSK, generaal-majoor Tieland, het functiekoord uitgereikt aan onder andere collega’s van vliegbasis Volkel. Sergeant-majoors Thannhauser, Eijkhout en Kampman namen daar het koord in ontvangst. Squadron sergeant-majoor Beuving en Squadron adjudant Wille kregen op vliegbasis Volkel het functiekoord uitgereikt door de commandant vliegbasis en de Luchtmachtadjudant. Squadron sergeant-majoor Deurloo ontving het functiekoord van zijn commandant 313 squadron, luitenant-kolonel van Egmond.

Aoo Bruins ziet het ook als zijn taak om te bouwen aan een functiehuis voor Stafonderofficieren. “Als je adviserend onderofficier wil worden, moet je ook de mogelijkheid hebben om een carrière te kunnen maken. Dat begint dan bij squadron-sergeant-majoor naar squadronadjudant naar stafadjudant niveau 1 naar stafadjudant niveau 2 en dan uiteindelijk naar stafadjudant niveau 3. Op dit moment zijn er binnen de Luchtmacht drie personen die op dat laatste niveau zitten, namelijk de Krijgsmachtadjudant (omdat hij van de luchtmacht is), de Stafadjudant van de KMSL en de Luchtmachtadjudant. De Krijgsmachtadjudant draagt de Nassau-blauwe nestel met gouden pennen, de Luchtmachtadjudant dezelfde nestel met zilveren pennen en de Stafadjudant KMSL draagt een Nassau-blauw functiekoord (zie afbeelding).

De stafadjudanten dragen een Nassau blauw  – zilver functiekoord (zie afbeelding).

Begin 2015 werden door de  Luchtmachtadjudant voor de stafadjudanten niveau 1  rangonderscheidingstekens ingesteld, dit om ook deze laag stafadjudanten te onderscheiden. De eerste die deze rangen ging dragen is de wingadjudant op de KMA, Joop van Beek.

Rangonderscheidingstekens stafadjudanten niveau 1 voor blouse en GVT.

Tevens maakte Bruins werk van betere herkenning van de adjudanten op het uniform. Tot ongeveer 1985 werden op het uniform de blokstrepen gedragen door de adjudanten. Het advies van de commissie uniformen om herinvoering van deze blokstrepen werd begin 2015 overgenomen. De blokstreep werd weer ingevoerd op het DT en op de rangonderscheidingstekens voor het overhemd. Hieronder 3 proefmodellen.

In de Vliegende Hollander van juni 2015 wordt melding gemaakt van het volgende:

Tijdens een bijzonder appel op Woensdrecht heeft Luchtmachtadjudant Fred Bruins de eerste exemplaren uitgereikt aan klassenoudsten van de Militaire Basisopleiding Luchtmacht. De driehoek staat symbool voor de aspirant onderofficier-luchtmacht en geeft uiting en herkenbaarheid aan de bijzondere positie van de onderofficier binnen de luchtmacht. De driehoek staat symbool voor de drie fundamentele waarden van de onderofficier: leider, vakman en mentor.

Tijdens een bezoek aan Bruins op 17 juli 2017 werden de volgende zaken besproken.

De uitzending van de eerste sergeant-majoor naar de Air Force Senior Noncommissioned Officer Academy in Montgomery Alabama Verenigde Staten. Deze zal als Nederlandse instructeur les gaan geven aan deze prestigieuze school voor onderofficieren.

Verder de uitrol van de beleidsvisie op de werkvloer. Waarbij de onderstaande zaken de aandacht vragen:

  • De rol van de sergeant-majoor en de adjudant
  • De onderofficier naast de commandant
  • Onderofficieren leiden onderofficieren op
  • Pre MD en MD ontwikkelingen
  • Doorstroom
  • Premies en toelagen

Na de overstap van Bjorn Aarts naar de KMA is er een nieuwe sergeant toegevoegd aangenomen. Deze functie is een structurele functie geworden en zal nu worden waargenomen door sergeant  S. Hendriks.

Als laatste werd besproken de aanpassing in de rangonderscheidingen van de stafadjudanten.

De zichtbaarheid van de stafadjudanten is nu als volgt:

  • Niveau 3 voor de blouse een lichtblauwe krans en voor GVT een zwarte krans
  • Niveau 2 voor de blouse een zilveren krans en voor GVT een grijze krans
  • Niveau 1 voor de blouse een gouden krans en voor GVT een gele krans

Adjudant Bruins droeg op 9 mei 2018 zijn functie over aan adjudant Massop. Tijdens de functieoverdracht ontving Bruins het ereteken voor verdienste in brons uit handen van luitenant generaal Luyt. Hij ontving deze onderscheiding voor zijn tomeloze inzet voor de onderofficier binnen Koninklijke Luchtmacht.

Bijdrage Fred Bruins in Vliegende Hollander 6 2017 naar aanleidings van de NOOC 2017

UITROL BLOKSTREPEN VOOR ADJUDANTEN 9 juli 2017 AVRM

« van 2 »