Op 23 januari 2014 werd Harting aangesteld als Chef de Equipage CZSK en krijgsmachtdeeladjudant Koninklijke Marine.
Bij zijn aantreden als Krijgsmachtdeeladjudant gaf Harting het volgende aan:
“Het schip CZSK is de afgelopen periode kundig, middels goed zeemanschap, door de storm geloodst. Mag ik de hoop uitspreken dat we de komende tijd in wat rustiger vaarwater terecht komen en onze reorganisatie kunnen bestendigen, waarbij we altijd gereed moeten zijn voor de volgende storm.
Wij spelen daarbij zelf, als onderofficieren, een cruciale rol;
- Als Uitvoerder
- Als Begeleider van mensen
- Als Bewaker van processen
- Als adviseur
Ik kijk er naar uit, dit samen met u, in alle openheid en eerlijkheid te doen. Er is mij veel aangelegen om in deze tijden van ”ik”, het “wij” terug te vinden. Want vandaar uit ontstaan de goede dingen. Elkaar respecteren, want respect bepaalt de stemming in een groep of een team. Niet alleen bij de vloot en de mariniers maar ook naar de andere krijgsmachtonderdelen. Respect voor elkaars identiteit.
Van groot belang voor het uitoefenen van de functie van Krijgsmachtdeeladjudant is de positionering door de bevelhebber, in het geval van Harting, viceadmiraal M.J.M (Matthieu) Borsboom.
Op de vraag hoe de verhoudingen lagen geeft Harting aan: “Ik kan dat het beste aangeven met de plaats van mij in de Admiraliteitsraad. De commandant zit aan de kop van de tafel en ik zit ernaast. Ik heb inzage in alle stukken, die map krijg ik op vrijdag voor de vergadering van de andere week. Ik krijg alle gelegenheid om mijn mening te geven. Verder heb ik minimaal 1 x per week een overleg. Walter Kers, mijn voorganger, heeft gezorgd dat alle deuren open staan. In alle werkgroepen zitten onderofficieren, zodat de belangen kunnen worden behartigd. Ook de opvolger van de admiraal, de generaal Verkerk heeft zijn vertrouwen uitgesproken in de onderofficieren.
In de periode van krijgsmachtdeeladjudant Kers zijn er grote bezuinigingen aangekondigd bij de Marine en ook is er een begin gemaakt met die bezuinigingen.
Op Prinsjesdag 2013 kondigde de minister de volgende extra bezuinigingen aan bij de Marine:
- Verkoop Joint Support Ship Karel Doorman, verwerving goedkoper bevoorradingsschip.
• 32e Marinierscompagnie op Aruba wordt opgeheven in 2015, taken naar roulerende eenheden marine en landmacht.
• Sluiting Van Gentkazerne Rotterdam na oplevering marinierskazerne Vlissingen.
• Sluiting Joost Dourleinkazerne Texel, blijft in gebruik als oefengebied.
• Vervanging M-fregatten met 3 jaar vertraagd.
• Vervanging mijnenjagers vertraagd.
Harting op de vraag hoe de stand van zaken nu is: “We zijn begonnen met de reorganisatie in 2012, er zouden 1200 plaatsen weg moeten. Er is in een jaar veel geschoven en herbelegd, velen gingen zelf weg en zijn geholpen bij het vinden van een andere functie. Uiteindelijk zijn er geen militairen ontslagen. Veel pijn doet het dat het vlees van de botten is. Als er nu iemand uitvalt is er paniek, we kunnen het niet goed meer opvangen. We zullen hard moeten werken om de zaak weer goed te laten lopen. Mijn rol is tijdens werkbezoeken te kijken waar de echte pijnpunten zitten en die te bespreken met de commandant van bijvoorbeeld het schip. Wel is van belang dat ieder zijn eigen verantwoordelijkheid oppakt”.
In de speech die Harting uitsprak bij zijn aantreden was er lof voor zijn voorganger Walter Kers, Harting sprak hem als volgt aan:
“Als je goed opgelet hebt, hoorde je alle facetten van de brochure STORM voorbij komen. Jouw grote verdienste, jouw legacy…. Het in de praktijk brengen van de beleidsvisie Onderofficieren, voortbordurend op het goede werk wat je voorgangers neergezet hebben”.
Wat is de plaats van de beleidsvisie onderofficieren STORM in jou functioneren?
“Het is de kapstok, we moeten het samen doen. Je merkt dat aanspreken op gedrag niet meer vanzelfsprekend is. Omgaan met Social Media en ook respect in omgang met elkaar vraagt voortdurend aandacht. Ik zie het als een uitdaging om de zaak bij elkaar te houden, van ik- naar wij-cultuur. Het houden van netwerkbijeenkomsten is daar een goed middel voor. Ik pak graag de ruimte die geboden wordt”.
Op de vraag of hij niet bang is ombudsman te worden voor individuele problemen geeft Harting aan: “Ik ben wel iemand van de P kant, maar wil wel in de lijn werken. Dus eerst de eigen commandant en als echt in de lijn niet verder gekomen wordt, wil ik mij inzetten. Gelukkig heb ik de AROOKM ( Advies Raad Onder Officieren Koninklijke Marine die uit 15 personen bestaat). Ik kan het niet alleen en heb deze club als adviesraad. Ik probeer achter de schermen te werken. Verder is luisteren heel belangrijk. De positie van de onderofficier staat dank zij mijn voorgangers heel sterk”.
Op 1 november 2015 werd Harting naar de stand van zaken gevraagd:
“Voortbordurend op het goede werk van mijn voorgangers, kenmerkt het afgelopen jaar zich in het updaten van de Beleidsvisie Onderofficieren KM en de bijbehorende doorlopende leerlijn. Samen met mijn Adviesraad Onderofficieren KM (AROOKM) hebben wij in werkgroepen deze 2 onderwerpen aangepakt. Daar waar wij 10 jaar geleden een visie hadden over het Onderofficiersdomein, kunnen we heden ten dagen stellen dat deze visie grotendeels uitgekomen is. Tijd om deze visie te borgen in onze organisatie. Daar zijn wij momenteel druk mee bezig, zodat de visie overgaat in een domeinbeschrijving en vastgelegd wordt in een voorschrift. Dit voorschrift wordt dan ook de rode draad in onze doorlopende leerlijn van de Onderofficier KM. Ook de doorlopende leerlijn (Leergang Management Vorming) is aangepast aan deze tijd. Inhoudelijk aangepast, overzichtelijker en iedere Onderofficier in de gelegenheid stellend om deze modules te volgen, gaan we hier in maart 2016 mee van start. Kortom, mooie ontwikkelingen voor de Onderofficieren van ons prachtige bedrijf, geheel in de geest van mijn voorgangers”
Op 16 februari 2016 werd door Harting de update beleidsvisie onderofficieren KM gepresenteerd. Hieronder het bericht dat de AROOKM plaatste bij deze gebeurtenis.
Op 31 augustus 2016 tweet Harting dat er een functiekoord is uitgereikt aan de AROOKM leden. Hierdoor zijn de stafadjudanten beter te onderscheiden.
Op 15 december 2016 draagt Harting zijn functie over aan Jack Gouda die hiermee de zesde Chef d’Equipage/Marine Adjudant/Krijgsmachtdeel Adjudant KM wordt.
Op 26 april 2018 heeft het de koning behaagt om het Hoofd duikopleidingen Dirk Harting te onderscheiden.In het nationaal militair museum heeft de minister de uitreiking heeft gedaan, in het bijzijn van familie en een delegatie DDG/DDS
Op 7 juni 2018 ging Harting met FLO.
https://magazines.defensie.nl/allehens/2016/01/07_netwerkdag